BarrancDelCint

Situació Zona

      El Barranc del Cint, per als Alcoians, és més que una simple forma de relleu erosionada per la natura al pas dels anys, és en part, una senya d'identitat. Visible des de molts punts de la Foia d'Alcoi, la seua prominència a servit per les més fastuoses llegendes, contes, com inspiració paisatgística d'artistes i de qualsevol que el veu, etc....

 

 

Des de la població d'Alcoi, és la gran porta cap a la Mariola, d'on podem posar punt d'inici a nombroses excursions que ens endinsaran per la part baixa de les espectaculars parets cap al major Parc Natural de la Provincia d'Alacant.

 

     Des de la gran Porta, que és el  Barranc del Cint, podrem fer ascencions als cims més alts de la Mariola, com poden ser  el Montcabrer, amb els seus 1.390 metres, el Cim de la Mola de Serelles, Sant Cristofol, Penyes Munteses......i un gran etc.

 

     Prop del Barranc, per la seua vessant Est, podrem accedir al paratge i font de Serelles, mantingut al llarg dels anys, de manera desinteressada, per persones majors d'Alcoi.

 

      També podrem gaudir, del Sender de Gran recorregut, GR-7, el cual transcorreix per l'interior del Barranc amb la posterior ascenció al Montcabrer. Així com nombrosos PRs senyalitzats, per tota la Mariola.

       Com ja s'ha comentat, a aquesta web, a la zona existeix un projecte per la introducció del Voltor a la Serra de Mariola i més cocretament als penyassegats del Barranc del Cint, per la qual cosa existeix una època de nidificació, la qual deurem de respectar. A l'entrada del Barranc trobarem senyalització al respecte on, derivat del Decret 179/2004 i LLei 4/1989, existeix la restinció d'escalada per alguns Sectors des de l'1 de Gener fins el 30 de Juny.

 

     Aquesta informació de Sectors Afectats no es del tot fiable, ja que els noms dels Sectors han variat al pas dels anys i a més a més, la poca voluntat de contaccte, dels membres del Parc Natural i del Projecte Canyet, amb el col·lectiu d'escaladors locals, a portat que aquesta informació siga més bé equivocada.

Malgrat tot, serà nostra la responsabilitat d'informar-se i d'acomplir la normativa del Parc.

 

(Placa informativa a l'entrada del Barranc)

 

       Com la gran majora de Serres de la Comarca, aquestes muntanyes han servit al pas dels anys com assentaments de nombroses civilitzacions. A principis del segle XX es varen publicar resultats d'excavacions a la Mola Alta de Serelles, cim que col·labora, amb donar-li forma al Barranc, on es parlava dels pobladors Prehistòrics de la zona. A més a més també es varen trobar restes Neolítiques a la zona alta d'una de les parets més altes del Barranc del Cint, més concretament a l'anomenada Cova de la Boira, on l'accés, en l'actualitat, es té que fer amb tècniques d'escalada per l'abrubte del terreny.

 

       Ja quasi abandonades, existeixes un variat de vies d'escalada que arribaven fins la mateixa Cova. Com eren la via Fani i Andrés, la anomenada Cova la Boira i molt pròxima, però sense accedir directament, es trobava la via les Bruixes.

     Antigament pel mig del Barranc hi ciculava un petit riu, de vegades sec, i amb aigua en les èpoques humides. Aquest riu va ser canalitzat en el que hui conforma l'empedrat de la senda, per a l'aprofitament de l'aigua, malgrat açò trobarem, dues fonts a la vora del camí, primerament la font del Pastoret, font d'escàs cabal, i poc després del mas del Potro, trobarem la font de la Teula, o també coneguda com la font del Potro.

 

     Des de l'entrada del Barranc també podrem fer una petita excursió, per davant del teular, al brollador del Xorrador, font amb bon cabal d'aigua.

Entorn de la Zona

BarrancDelCint

BarrancDelCint

Croquis d'Accés a la  Zona

BarrancDelCint

Vistes i accesos als Sectors

Advertència
Dissenyat: Àlex Mora
treparalcoiaicomtat@gmail.com